EdelweissBG.com

Доставка на цветя, букети и подаръци в цяла България

Форум за цветя, букети, аранжировки. Отглеждане и грижи за цветята.
Дата и час: Съб 19 Май, 2012 20:51

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Юка - Yucca
МнениеПубликувано на: Пон 03 Декември, 2007 15:18 
Admin
Аватар

Изображение
Юката е лесна за отглеждане и произхожда от Средна Америка. Юката цъфти с бели камбановидни цветчета с много приятен аромат. През зимния период юката обича светло и хладно място. Големите екземпляри много приличат на палма и трябва да са в големи саксии с добре направен дренаж. Когато порастне и се развие юката ще започне да цъфти - това разбира се, ако се грижите правилно за нея. Ако желаете да закупите голяма юка трябва да знаете че са скъпи и изискват много повече грижи отколкото за по-малки екземпляри. Почиствайте напрашените листа с леко влажна кърпа и не оставяйте вашата юка да изглежда зле.

Температура: През зимния период дръжте на хладно 10-15 °С, а през летния на не много топло.
Светлина: Юката обича много светло, така че й осигурете колкото се може повече светлина. Ще понесе дори и преките лъчи на слънцето. През лятото можете спокойно да изнесете на двора или на балкона
Вода: Трябва да поливате повечко вашата юка през пролетта, лятото и есента и съвсем малко през зимата.
Влажност на въздуха: Юката не е капризна към влажността на въздуха. Не е необходимо да овлажнявате листата.
Размножаване: Юката можете да размножите чрез засаждане на издънките или чрез стъблени резници. Като отрежете, оставете наколко часа да засъхне мястото на отреза и го засадете в саксия поставена на топло и с висока влажност на въздуха място. От едно дълго стъбло може да се отрежат няколко резника.
Пресаждане: Извършва се на всеки 2-3 години. Можете да засадите няколко юки в по-голям съд с различна височина за да избегнете оголените стъбла и за да изглежда вашата Юка естетически добре.
Съд за растението: Когато закупите растението най-вероятно ще го получите в пластмасова работна саксия, Когато дойде време за пресаждане можете да вземете голям глинен съд, защото юката предпочита глинени съдове.
Почва: Глинесто-песъчлива. Можете да закупите готова торопочвена смес и да я примесите с малко пясък, тъй като юката се развива добре в почви, които пропускат добре водата.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Юка - Yucca
МнениеПубликувано на: Съб 23 Август, 2008 14:12 
Модератор
Аватар

Имам юка от две години. На първо време е пресадена в пластмасова саксия поради липса на керамична, но напролет може да я ощастливя и с по-подходяща почва. Тази в която е сега, не е достатъчно оцедлива и задържа повечко вода. :) Чудесно се развива на источната ми тераса, а през зимата близо источния прозорец в хола. Редовно пулверизирам с водичка, за да държа паяците и техните братовчеди възможно по-далече от листата й.

http://media.snimka.bg/0429/007113540-big.jpg

В саксията, за компания съм засадила Аихризон. Може би не е най-добрата комбинация, но засега си съжителстват чудесно. (nod)

http://media.snimka.bg/0429/007113699-big.jpg

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет 25 Септември, 2008 11:47 
Модератор
Аватар

Мисля да си орежа юката. Кой момент е най-подходящ за целта?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет 25 Септември, 2008 21:51 
Admin
Аватар

Ами по принцип юката се подрязва или отрязва част от нея през пролетта и лятото.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб 27 Септември, 2008 15:21 
Модератор
Аватар

Хм, бях се засилила да го правя тези дни. (think) Ок, ще почакам до февруари. (devil)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря 15 Октомври, 2008 12:49 
Цветарче зяпач

Много моля за съвет! Преди 3 месеца си закупих юка. Висока е около 1,5м с три стъбла, много красива. През септември я присадих в по-голяма глинена саксия, като при присаждането използвах готова торфена смес. Преди да я присадя, поливах в подложката под саксията, но след присаждането това стана невъзможно и започнах да поливам директно в почвата(веднъж на 7-10 дни). Може би почвата не е подходяща и задържа вода, но след известно време всички листа на най-ниското стъбло опадаха. Задържах поливането с мисълта, че съм преполяла цветето, но сега пък гледам, че най-външните листа на другите две стъбла са започнали да изсъхват. Страхувам се да не си загубя красивото цвете! Бихте ли ме посъветвали какво да направя?!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб 18 Октомври, 2008 22:35 
Admin
Аватар

В стаята имате ли климатик?

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон 20 Октомври, 2008 10:31 
Цветарче зяпач

В стаята няма климатик. Но положението с палмата се влошава с всеки изминал ден. Все повече листа изсъхват, а забелязвам, че новите(вътрешни листа) са започнали да изсветляват. Замислям де дали да не прибавя към пръстта в саксията и малко пясък?! Може пък от пръстта да страда така цветето?! Много ще ми е мъчно ако я загубя и не знам дали изобщо ще се навия повече да си взема същото цвете ;(

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря 22 Октомври, 2008 12:51 
Admin
Аватар

Здравейте!
Юката се пресажда всяка пролет на всеки 2 години във високохумусна почва, смесена с едрозърнест пясък в дълбоки добре дренирани саксии. След преместването е добре да се направи повърхностно торене.
Мисля, че това е отговора на твоя проблем. |(

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря 29 Октомври, 2008 11:52 
Модератор
Аватар

Имаме ли тема за почвите? (think)

Моята Юка е в обикновена(универсална) торопочвена смес:
Тор - 20%,
Торф - 20%,
Хумус - 40%,
Пясък - 10%,
Перлит - 10%.

Не е подходяща много за растението, но нямах друго под ръка. Задържа ми малко вода, което може да се дължи и на лош дренаж.(Не си спомням какво и колко съм слагала на дъното. |() Въпреки всичко Юката се развива много добре. (nod)

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа