Благодаря за темата! Имам това растение от миналата година (някъде по това време го купих) и досега не знаех името му, за да го намеря из нета и да науча как да се грижа за него и работех по метода "проба - грешка". Слава богу, открих как се казва хубавецът. Моят опит с него е следният:
1. Още щом го донесох вкъщи започнаха да му падат листата и този процес не спря чак до месец март. Остана съвсем мъничка издънчица, която нямах никаква надежда, че ще се спаси. Оказа се, обаче, че проблемът е в светлината. Миналата зима имаше доста облачни и мъгливи дни по нашия край, та явно на момчето му е била малко светлината. С идването на пролетта и по-яркото слънце, започна бързо да се съвзема и дори да расте. Значи жизнено важна се оказа светлината. При мен е на западен прозорец, но на непряка светлина.
2. Водата. Мисля, че моята редермахера не понася твърде влажна почва. Когато започнах да я поливам малко по-рядко и с по малко вода, започна да се чувства по-добре.
3. Веднъж на два месеца си позволявам да я поливам с вода, в която е разтворен течен тор за декоративнолистни растения. Страхувам се да го правя по-често, за да не опадат листенцата й.
4. През лятото си позволих да отчупя връхчетата на отделните издънки и със затаен дъх зачаках да вида каква беля съм направила. Оказа се, че добре й понася тая хирургическа намеса. Разклони се и продължи да си расте както трябва. Не знам обаче колко голяма ще стане. В момента изглежда така:
http://www.zadoma.com/razni/images/a_12 ... G_6480.JPG