did написа:
http://picbg.net/u/50660/34591/427079.jpg Здравейте.Тука всички сте чудесни.Нова съм във форума,но и аз като повечето от вас обичам цветята

.Та имам запитване-Това цвете вид драцена ли е?Гледам го от няколко години и расте като лудо.Вече е достигнало тавана и скоро ще започне да му се изкривяват върховете.Как трябва да постъпя-да го отрежа ли

.Ако е така в кой период от годината се прави и по какъв начин.Много ми е красиво и си го обичкам,за това се страхувам да предприема каквото и да е действие,за да не го загубя.Търся всякъкви професионални мнения по въпроса,но и от там има разногласия.Моля,дайте вашето мнение и опит за да ми помогнете.Благодаря!

Да това е драцена Dracaena Fragrans Massangeana. Аз я имам същаща от 1990 г.и вече е отрязана.

Режеш рано на пролет (март), мажеш с восък отрязъците леко разтопен. Аз също се чудех какво да я правя моята и докато се реша мина 1 година, изкривиха се леко върховете. Но така сондирах мнения...Моята е с 2 централни върха.Първо отрязах 1 връх поради (страх) а тази година и другия.Всяко растание е индивидуално като всеки организъм....Успех....